Maandag 24 december begon voor vv Drogeham JO15-1 het KNVB kerstzaalvoetbal toernooi, aan dit toernooi doen zo’n 200 JO15 teams mee en wordt in heel Noord-Nederland gespeeld. Voor Drogeham JO15-1 begon dit toernooi in sporthal Lewenborg te Groningen.

 

Drogeham JO15-1 was hier ingedeeld bij Feanstars JO15-2, Harkemase Boys JO15-2 en Helpman JO15-2. De eerste wedstrijd tegen Feanstars was even wennen, maar werd toch vrij eenvoudig gewonnen met 2-0. Wesley was 2x de afmaker. Ook de tweede wedstrijd was een eenvoudige overwinning op Harkemase Boys. Aan het eind van de wedstrijd stond er een 4-2 zege  op scorebord. De doelpunten werden gescoord door wederom Wesley 2x en Jan Wigger wist ook 2x het net te vinden. Dit betekende dat in de laatste wedstrijd tegen Helpman een gelijkspel voldoende was voor de poulewinst en plaatsing voor de Rayon finale. Ondanks een snelle achterstand wist Drogeham ook deze wedstrijd eenvoudig te winnen. Einduitslag 6-2, 4x Jan Wigger, 1x Jan Douwe en 1x Rienk waren nu de doelpuntenmakers. Plaatsing voor de Rayon finale was hiermee een feit.

 

Donderdag 27 december werd deze Rayon finale in sporthal de Fugelkamp te Harkema afgewerkt. Vier teams hadden zich voor deze Rayon finale geplaatst, te weten Harkema Opeinde JO15-1, Zuidhorn JO15-1, Feanstars JO15-1 en last-but-not-least Drogeham JO15-1. Dat het nu een stuk moeilijker zou worden was al meteen duidelijk, toch werd de eerste wedstrijd tegen Harkema Opeinde dik verdiend gewonnen met 2-1. In deze matige wedstrijd nam Drogeham direct het initiatief en kwam ook vrij snel op voorsprong. Jan Douwe mocht aanleggen van een meter of 8 en schoot onberispelijk raak. Een slippertje achterin betekende de 1-1, maar gelukkig gingen de heren niet bij de pakken neer zitten. Wesley rondde een goed opgezette aanval beheerst af en tekende zo voor de 2-1. Mede door ‘rots in de branding’ Mark H en de voortreffelijk keepende Oedzen kwam deze voorsprong niet meer in gevaar. Wel was het uitvallen van Jan Wigger een aderlating voor het Hamster team, maar gelukkig werd neefje Ruben bereid gevonden om de plek van Jan Wigger over te nemen in de 2 resterende wedstrijden.

 

De tweede wedstrijd moest er gespeeld worden tegen hoofdklasser Zuidhorn, Zuidhorn had de eerste wedstrijd verloren van de Feanstars en moest dus winnen om in de race te blijven. Zuidhorn zette dus ook vanaf het begin veel druk op de verdediging van Drogeham, maar Drogeham was toch met snelle uitvallen de gevaarlijkste ploeg. Helaas leidde dit niet tot doelpunten, maar de verdediging van Drogeham onder leiding van Mark H gaf ook geen krimp en anders was er altijd nog de prima keepende Oedzen. Deze wedstrijd leek dan ook in 0-0 te eindigen, maar 15 seconden voor het eind moest keeper Oedzen handelend optreden op een inzet van Zuidhorn. Oedzen schoot de op hem af komende bal snel naar voren richting Rienk. De keeper van Zuidhorn kwam snel uit zijn doel en op miraculeuze wijze kwamen en Rienk en de keeper niet aan de bal en stuiterde deze zo het lege doel in. Oedzen werd dus matchwinner in dit duel die zo gewonnen werd met 1-0.

 

Omdat Feanstars met groots machtsvertoon Harkema Opeinde aan de kant had gezet, had deze ploeg aan een gelijkspel genoeg in de laatste wedstrijd tegen onze jongens om Rayon winnaar te worden en daardoor plaatsing voor de grote finale in Franeker te bewerkstelligen. Drogeham moest dus winnen om dit te behalen en dit leek een bijna onmogelijke opgave te worden toen Feanstars vanaf de aftrap direct de 1-0 liet aantekenen. Gelukkig kon Drogeham direct door goed combinatie voetbal tussen Wesley en Jan Douwe de 1-1 maken, laatstgenoemde kon het laatste zetje geven. Dit beloofde dus veel spektakel te worden, binnen de minuut stond er al een 1-1 stand op het scorebord. In het vervolg een ietwat makkelijker voetballend Feanstars wat het initiatief nam. Drogeham probeerde daarentegen met snelle uitvallen iets terug te doen. Met nog anderhalve minuut op de klok wilde de coach de keeper vervangen door een extra veldspeler om zo toch nog een doelpunt te forceren, maar dit bleek niet nodig toen Rienk uithaalde en via de hak van een verdediger doel trof. In de laatste minuut kwam de ploeg nog nauwelijks in de problemen en was met deze 2-1 overwinning plaatsing voor de grote finale een feit.

 

Voor de grote finale op 5 januari in sporthal de Trije te Franeker werd Marien nog toegevoegd aan de selectie. Er werd gespeeld in 2 poules, poule 1 bestond uit Drachtster Boys JO15, Blauw Wit ‘34 JO15, vv Heerenveen JO15 en Heerenveense Boys JO15. Onze poule bestond uit DZOH JO15 (Emmen), BroeksterWalden JO15, Trynwalden JO15 en Drogeham JO15. Allemaal grote clubs waar we als Drogeham toch weer mooi tussen staan.

 

De eerste wedstrijd tegen het in de 2e divisie uitkomende DZOH uit Emmen. Even leek het er op dat Drogeham voor een grote stunt kon zorgen, na een 2-0 voorsprong en ook nog een 3-1 voorsprong werd het uiteindelijk door een onterechte strafschop in de laatste minuut nog 3-3. Doelpuntenmakers: Rienk, Marien en Jan Douwe. BroeksterWalden won vervolgens met 1-0 van Trynwalden.

 

Tweede wedstrijd tegen Trynwalden zal dus gewonnen moeten worden om uitzicht te houden op de kruisfinales. Even leek het mis te gaan door een snelle 0-1 achterstand. Maar ook  nu toonde de ploeg over veerkracht te beschikken en boog de achterstand om naar een 2-1 voorsprong door 2 doelpunten van Jan Wigger. Dit was tevens de eindstand.

Vervolgens speelden BroeksterWalden en DZOH 3-3 gelijk, vervolgens zorgde Trynwalden voor een daverende verrassing door DZOH met 3-1 te verslaan. Dit betekende dat en BroeksterWalden en Drogeham geplaatst waren voor de kruisfinales. De onderlinge wedstrijd was bepalend voor wie 1e en wie 2e zou worden in de poule. Een beter spelend BroeksterWalden kwam verdiend op 1-0, waarna de Hamsters via een prima uitgespeelde aanval voor 1-1 tekenden. Doelpuntenmaker Wesley. Toen hierna BroeksterWalden toch weer op 2-1 kwam, moest Drogeham de laatste anderhalve minuut wel de keeper inwisselen voor een veldspeler. Helaas wist BroeksterWalden hiervan te profiteren en de beslissende 3-1 te scoren.

 

Dit betekende dat we in de kruisfinale Drachtster Boys tegen zouden komen, want die waren glorieus winnaar van poule 1 geworden. Weer een 2e divisie club, afgesproken werd dat we behoudend zouden gaan voetballen en gingen gokken op de counter. Dankzij voortreffelijk keeperswerk van Oedzen leek dit bijna te gaan slagen. Drogeham kreeg in de laatste minuut namelijk nog een hele grote kans op de 1-0, maar helaas werd de bal op het laatste moment van de lijn gehaald. 0-0 dus strafschoppen. Omdat de strafschopnemers van Drachtster Boys 3x Oedzen kansloos lieten en wij alleen scoorden via Marien, restte nog 1 wedstrijd om plaats 3 en 4.

 

Ook nu was een 2e divisionist de tegenstander, namelijk Blauw Wit ‘34. Omdat onze jongens er nu behoorlijk doorheen zaten werd dezelfde tactiek gehanteerd als tegen Drachtster Boys. Met een sterke verdediging onder aanvoering van Mark H werd er heel weinig weggegeven. En nu lukte het de Hamsters wel om in de omschakeling een keer te scoren, Jan Douwe schoot deze tegen de touwen. Resultaat een 1-0 overwinning en een derde plek overall. Bij de prijsuitreiking mocht aanvoerder Wesley een mooie beker in ontvangst nemen als beloning voor deze topprestatie.

 

Einduitslag:

1e BroeksterWalden 

2e Drachtster Boys

3e Drogeham

4e Blauw Wit ‘34

 

Oedzen, Mark H, Jan Douwe, Rienk, Wesley, Jan Wigger en Marien super gedaan jongens. Hier kunnen jullie maar trots op zijn. Wij zijn tenslotte ook super trots op jullie!!!!